Rackarunge
Så roligt när det händer saker hela tiden!
Har även börjat med gröt nu igen så vi hoppas kunna gå upp till en hel portion snart och sen gå vidare med lite annat! men ingen brådis, vi hinner!
Skall skriva ner recepten och skicka till dig! :-)
Här kommer mina julgodisrecept!! :-D
Mozartkulor!
200 g nougat ( Jag använde Odense)
200 g mandelmassa
150 g mörk blockchoklad
Skär nougaten i förkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in i frysen en stund så de stelnar. Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar, antingen med hjälp av en kavel eller med händerna. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. rulla till dem så de blir släta bollar. Smält chokladen i micro eller vattenbad. (Jag gjorde båda, men föredrar micron då jag tycker att de gick smidigare)
Doppa kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper att stelna.
För att få lite mönster på bollarna kan du ta resterande choklad och ringla över med hjälp av en gaffel. Jag gjorde 2 satser så jag visste att de skulle gå åt här hemma! ;-)
Mariannekola!
Blir ca 40 st.
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse med mariannekarameller
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar ”kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om.
Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna.
Skär eller klipp kolan i bitar när den stelnat.
Bountybollar!
Blir ca 50 st (jag gjorde ganska småa)
Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g ljus blockchoklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min.
Smält chokladen i micro eller vattenbad & doppa sedan ner bollarna med hjälp av en gaffel. Ställ bollarna kallt för att stelna.
MAGISKT GODA!
Här kommer mina julgodisrecept!! :-D
Mozartkulor!
200 g nougat ( Jag använde Odense)
200 g mandelmassa
150 g mörk blockchoklad
Skär nougaten i förkanter, ca 25 st. Rulla dem till bollar och ställ in i frysen en stund så de stelnar. Dela mandelmassan i lika många delar och tryck ut till platta rundlar, antingen med hjälp av en kavel eller med händerna. Lägg en nougatboll på varje och täck runt om med mandelmassan. rulla till dem så de blir släta bollar. Smält chokladen i micro eller vattenbad. (Jag gjorde båda, men föredrar micron då jag tycker att de gick smidigare)
Doppa kulorna i choklad och lägg på bakplåtspapper att stelna.
För att få lite mönster på bollarna kan du ta resterande choklad och ringla över med hjälp av en gaffel. Jag gjorde 2 satser så jag visste att de skulle gå åt här hemma! ;-)
Mariannekola!
Blir ca 40 st.
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse med mariannekarameller
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och krossade marannekaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Skär eller klipp kolan i bitar.
Bountybollar.
Blir ca 50 st (jag gjorde ganska småa)
Fyllning:
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)
Garnering:
200 g ljus blockchoklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min.
Smält chokladen i micro eller vattenbad & doppa sedan ner bollarna med hjälp av en gaffel. Ställ bollarna kallt för att stelna.
MAGISKT GODA!
Vilket kaos det blev här i kommentarsfältet ser jag.. ;-) Säg till om du vill ha recepten i ett dokument så skickar jag över de på din mail! :-)